Kineska kuhinja nije baš dobro prihvaćena u Srbiji, i zahvaljujući masovnom naseljavanju Kineza i njihovoj „mirisnoj“ ishrani kojoj često prisustvujemo na raznim buvljacima, većina Srba ovo identifikuje u potpunosti sa kineskom hranom. Naravno, kineska kuhinja je toliko mnogo više od toga.
Prava kineska kuhinja odlikuje se živim bojama, živim ukusima i živim začinima. Ovo su tri osnovna principa koja se poštuju prilikom pripremanja hrane. Što se boje tiče, obično se dodaju sastojci kontrastiranih boja, tako da svako jelo bude u tri do pet boja, i to tako da uz glavni sastojak ide nekoliko dodatnih, suprotnih i po boji i po teksturi. Po pitanju ukusa, jedan od principa je komplementacija pet dimenzija – slatkog, slanog, kiselog, gorkog i ljutog – i postizanje njihove ravnoteže. Često koriste soja sos, riblji sos, sos od ostriga, sirće raznih vrsta, so i šećer. Aroma je potpuno specifična zbog začina koji se dodaju: anis (često i mnogo), djumbir, cimet, susamovo ulje, kao i mnogi drugi.
E, sad, supa koju spremam kao „kinesku“ nije zaista takva kakvu bi je spremali u Kini (tamo bi me verovatno i linčovali!), ali ima neke dimenzije kineske kuhinje i, čini mi se, dobar balans ukusa za one koji nisu naklonjeni eksperimentisanju u jelu.
Sastojci:
- 4 pileća bataka
- 2 praziluka
- 1-2 češnja belog luka
- 2 šargarepe
- oko 150g širokih, ravnih rezanaca (linguine)
- majoran, đumbir u prahu, čili
- so, biber, ulje
- soja sos
- 1 pileća kocka za supu
- peršun
Priprema:
- Skuvati batake, izvaditi ih, pa u toj vodi skuvati kocku za supu.
- U woku, ili bilo kom drugom većem tiganju, dinstati sitno iseckan praziluk, pa dodati oko pola kašičice čilija, najsitnije iseckan beli luk, šargarepu isečenu na tanane štapiće, i rezanca.
- Dodajte oko pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri.
- Dodajte oko 1 kašičice majorana i 1 kašiku đumbira u prahu i prethodno skuvanu pileću supicu.
- Poklopiti, i nakon 5-6 minuta dodati piletinu iscepkanu na trakice i soja sos.
- Ukrasimo peršunom (ja ga ne seckam, već samo iskidam grančice i ubacim, deluje mi mnogo dekorativnije, a i volim ukus „celog“ peršuna u ovoj supi).