RSS dovod

Pirinčana hladna salata

Posted on

Koliko je samo pirinač zgodan i koliko raznovrsnih jela je moguće napraviti sa njim, i slatkih i slanih… i sa koliko različitih ukusa se odlično kombinuje, u najrazličitijim stanjima „čvrstoće“… Igrajući se tako, došla sam do sledeće slatko-slane kombinacije koja je ispala duplo bolje nego što sam očekivala od jednog takvog eksperimenta (znali su nekad da rezultuju katastrofama, takvi „izleti“)… onako, osvežavajuće blaga i sladunjava taman toliko da zagolica nepca…

Zar ne deluje tako da poželite da ubodete viljušku?

Sastojci (za oko 5 modlica):

  • 200g pirinča
  • 1 konzerva kukuruza šećerca (300g)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 40g belog suvog grožđa (sultane)
  • 40g crnog suvog grožđa
  • 200g graška
  • 2 kašike dižon senfa
  • 1 kašika balsamiko sirćeta
  • ulje, so, biber

Priprema:

  •  Kuvati pirinač dok sva voda ne ispari i bude onako, fino, polutvrd, taman da počne da otpušta skrob (da može da se zalepi i lepo oblikuje u modlici)
  • Dodati kukuruz, grašak, luk isečen na veoma tanke režnjiće, suvo grožđe
  • U posebnoj posudici napraviti preliv – pomešati senf, balsamiko, malo ulja, so, biber – dobro ih izmešati pa dodati ostalim sastojcima i sve lepo izjednačiti.
  • Raspoređivati u modle ako želite određeni oblik, mada je to potpuno nepotrebno, naravno. Ipak, ako je pravite u nekom od oblika, pazite da sve bude dobro sabijeno u modlicama, onako, kašikom, pa što više, sloj po sloj – da bi se posle lakše izvadilo. Ako niste sigurni u svoju sposobnost da nagovorite pirinač da izadje iz modle, slobodno je obložite folijom, pa onda nafilujte salaticu, i nema zime!

Nemojte se plašiti eksperimenata, nekada se oduže stostruko...

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: