RSS Feed

Indijski kari sa srpskom „čiketinom“

Posted on

Indijski kari je toliko prepoznatljiv i inherentno kulturno identifikuje čitavu tu veliku čarobnu zemlju, mada se razlikuje, i to znatno, u svim varijacijama od severa od juga Indije. Uopšteno govoreći, sama reč „kari“ (curry) označava supu, paprikaš, papazjaniju, i može da se sprema sa različitim vrstama mesa, povrćem, sočivom, ribom. Različite kulture su prilagodile svojim uslovima ovo jelo, pa možete probati zeleni kari sa Tajlanda, kineski kari, čak i egzotični kari sa Jamajke. U Britaniji je postalo toliko čest i uobičajen da mislim da ga više i ne doživljavaju kao „strano“ jelo, već mu pripisuju toplinu i utešnost („comfort food“). Može biti različite ljutine, od vreline koja vam izgori usta do blage i nezaljućene varijante. Kako god, spremljen na pravi način, sa sobom nosi magične mirise orijenta i svaki zalogaj je avantura!

E, sad, konkretno, da se malo pozabavimo začinima: verovatno ćete imati problema da nabavite sve neophodne začine. Možete ići i nekom prečicom, pa kupiti mešavinu začina koja nosi isti naziv kao i jelo, ali onda ne očekujte magiju, dobićete običan pileći paprikaš! Dakle, aktivirajte prijatelje koji žive u inostranstvu, prekopajte prodavnice zdrave hrane (kurkuma se nedavno pojavila tamo), na sve moguće načine dosadjujte svojim FB frendovima – da bar nečemu posluže – ali svakako se potrudite da ih nabavite, jer će se trud stostruko isplatiti!

Primer indijskog karija sa "chiketinom"

Moj kari sa istom tom "čiketinom" i naan hlepčićima

Potrebne namirnice za dvoje ješnih:

  • 1 pileće grudi + 1 batak & karabatak
  • kocka maslaca i malo ulja
  • 3 paradajza ili 3 pelata iz konzerve
  • 500ml jogurta
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 5-6 češnjeva belog luka
  • komad svežeg djumbira (oko 2cm)
  • magični začini: kardamom, kurkuma, kumin u zrnu, garam masala, seme crne slačice, čili, seme korijandera, so, biber, lovorov list, štapić cimeta.

Priprema:

  • Potopite piletinu u jogurt da se marinira na nekoliko sati.
  • Kada piletina omekša, iseckajte je na kocke, kockice ili štapiće, već prema želji, ali nemojte bacati koske od bataka.
  • Najbolji (i najbrži) način za pripremanje je u malom ekspres loncu… ali ni neki vok ili veći tiganj ne bi mnogo smetao.
  • Krećemo stavivši kockicu maslaca i malo ulja u zagrejan lonac.
  • Kada se otopi i dobro zagreje, dodamo semenke crne slačice i semenke kumina (otprilike po prstohvat svake) i čekamo da počnu da puckaju, kao mini-kokice. (mešajte često i pazite da semenke ne zagore jer ce u tom slucaju postati gorke)
  • Kada zapucketaju, dodajemo oko kašičicu čilija (više ako želite ljuće), oko 1 kašičicu kurkume,  istucane i izmrvljene semenke korijandera i kardamoma i štapić cimeta (nikako prah!) i mešamo dok puštamo mirisima da nas zavode…
  • Kada se zacini proprze na vrelom ulju i formiraju aromaticnu pastu, dodamo beli, crni luk i đumbir samlevene u multipraktiku (Ima li čega lepšeg od mirisa đumbira? Neverovatno koliko samo jedan plod može da miriše istovremeno i na daljine i na dom.)
  • Ubacimo par listića lovora i mešamo, na tihoj vatri.
  • Dodamo piletinu (sve, i koske, one dodaju ono „nešto“ ukusu) i mešamo da se piletina totalno obavije začinima i pobeli, tako da već počne da se prži.
  • Kad je piletina već uhvatila vatrice, dodamo izmiksani paradajz i kašičicu šećera (da kiselina iz paradajza ne preuzme ukus) i nastavimo da ga mučimo na tihoj vatri, povremeno mešajući.
  • Sipamo jogurt u kom se marinirala piletina, i zatvorimo ekspres lonac. Pojačamo vatru. (Ako ne spremate u ekspres loncu, pojačate vatru i krčkate sve uz povremeno mešanje da ne „uhvati“.)
  • Kada je ekspres lonac propištao nekoliko puta, i kada se meso u potpunosti raskuvalo tako da se bukvalno raspada na dodir, a sva tečnost isparila, osim divnog aromatičnog ulja na dnu… kari je gotov! (Nemojte da se plašite ulja – nijednom nisam rekla da će kari biti nemasna i zdrava opcija – ulje mu daje šmek i čak je ovaj moj ispao mnogo nemasniji nego što bi bio pravi indijski.)
  • Ostaje još da se posoli i pobiberi, da se doda oko 2 kašičice garam masale i to je to! Inače, garam masala se u indijskoj kuhinji uvek dodaje na kraju jer izgubi aromu ako se umeša na početku sa ostalim začinima.
  • Služimo uz naan hlepčiće (polako, doći ćemo i do tog recepta!), ili tortilje ili lepinjice – ako je gušći (severno-indijska varijanta), ili na pirinču , kad je ređi (južno-indijska varijanta).
  • Za pravi „filing“, jedemo tako što otkidamo komadiće tortilje i njima hvatamo kari…

Upozorenje: prsti će vam požuteti, ali to nikako ne treba da vas omete u apsolutnom i potpunom uživanju….

Šta da vam kažem, nestao je u rekordnom roku... još se oblizujem!

Advertisements

One response »

  1. Kako ja sada da budem na dijeti? 😦

    Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: