RSS dovod

Cheesecake na brzaka

Posted on

Verovali ili ne, današnji – veoma popularni i omiljeni širom sveta – kolač od sira potiče još iz Stare Grčke. Da, čak su i Grci znali šta valja… otkad! U svakom slučaju, retko ko može da odoli ovoj kremastoj laganoj poslastici, pogotovo kada je pošteno prelivena voćnim džemom…

Postoji neverovatan broj varijanti širom sveta i načina priprema, ali gotovo da nema svetske kuhinje koja nema neku varijantu dezerta od zašećerenog sira. Kod nas stiže zahvaljujući popularizaciji američke kulture i ishrane, i to najčešće u poslastičarnicama, mada, najiskrenije, sa ne baš laskavim rezultatima. Klasičan cheesecake se diči korom poput patišpanja, sadrži puno jaja u filu i peče se vrlo pipavo (prvo na najjače, pa najslabije, pa malo odškrini rernu… i čekaj da šljone i onda sve jovo nanovo!). Naravno da nisam htela da trošim svoje vreme (i živce) na tako nešto, pa sam malo eksperimentisala, malo surfovala netom tražeći drugačije načine da se dobije ista poslastica.

Odozgo, kao „topping“ i ukras može doći bilo koje voće, mada je najčešća varijanta sa šumskim voćem, malinama, kupinama, jagodama i slično. Naravno, ako ste avanturistički nastrojeni, i neobične kombinacije mogu uroditi izvrsnim rezultatima…

No… evo kako ga ja smućkam i prospem u rekordnom roku…

Moj cheesecake

Originalni cheesecake

Potrebne namirnice (za veliki kalup):

  • 200g integralnog keksa (može sa čokoladom, ili lešnicima, ili čak i običan mleveni keks)
  • 100g maslaca ili margarina
  • 500g neslanog sira ili krem sira
  • 60g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 400g šlaga
  • sok od pola limuna
  • 1 pakovanje zaleđenog voća (po želji, a ako vas mrzi da kuvate, može neki džem ili marmelada ili čak običan voćni topping iz flašice)

Priprema:

  • U multipraktiku izmrviti keks sa margarinom ili maslacom i istresti na kalup (oni okrugli kalupi za kolače sa okvirom koji se skida). Prstima (ili kašikom) pritisnuti keks uz dno da se napravi kora, malo i sa strane, uz ivice.
  • Mladi sir, izmrvljen i dobro izmešan, pomešati sa limunovim sokom, sećerom, vanilom i mešati – tačnije, presavijati smesu – dok sve ne bude sjedinjeno.
  • U drugoj posudi umutiti šlag sa vodom dok ne bude pošteno čvrst.
  • Sjediniti ove dve mase postepenim dodavanjem jedne u drugu (svejedno je koja se dodaje kojoj) uz konstantno mešanje.
  • Preliti smesu preko kore od keksa i lopaticom je izjednačiti. Ostaviti u frižideru dok se ne stegne i ohladi – najmanje 3-4 sata, idealno preko noći.
  • Dok se kolač steže, spremiti preliv: smrznuto ili sveže voće skuvati sa malo šećera i malo vode, na tihoj vatri, dok voda ne ispari (kao džem).
  • Hladan kolač preliti voćem…. i uroniti!

Opcije:

Umesto kuvanja voća, možete da iskoristite već napravljen džem ili slatko.

Umesto izlivanja cele smese „odjednom“, možete da napravite slojeve – krem – voće – krem – voće.

Možete i da dodate čokoladu odozgo, ako ste od onih za koje kolač nije kolač bez čokolade… mada meni nešto i ne ide, jer je ovo prilično lagan i ne presladak dezert, koji ima svojevrsnu kiselost uz koju mi čokolada ne bi baš „legla“.

Što volim kad preliv krene da se sliva...

Advertisements

13 responses »

  1. Uzas od promiskuiteta! 😀
    Obozivljem!

    Odgovor
  2. Najbolja poslastica za letnji period (pored sladoleda) 🙂 Molim parče 😉

    Odgovor
  3. Samo izvolite. Na koji mail da ga bacim u attachmentu?:)

    Odgovor
  4. Ne vredi — prekidam dijetu! ;-(

    Odgovor
    • Ali, bas naprotiv, dragi moj! pa cheesecake je vrlo dijetalan! Samo 60g secera na celu ovu masu! I mladi, nemasni, neslani sir… i voce… i integralni keks…
      Ima li, uopste, ukusnije, a dijetalnije poslastice? 🙂

      Odgovor
      • Danas sam otkrio ovaj super sajt i dijetalni čizkejk… mmmm… već vidim kako ću nekoga morati da obrlatim da mi ga napravi po Gemina recepturi! 🙂

  5. Drž’te se dobro, kuvarčići dragi… samo da mi prodje slava, pa vas čeka još mmmmmm đakonija koje sam pravila!
    Zašto se misli da posno mora da bude dosadno? 🙂

    Odgovor
  6. Ja sam kuvar početnik, ili pre kuvar u“ novom svetskom poretku“ gde ljudi nemaju vremena za uživanje i kuvanje i gde je sve instant: zabava…. pa i klopa. Pre neki dan sam krstario Maxi-jem na Cvetnom trgu i u odeljku gotove hrane zaprepastio se koječega sve ima, od „novih stvari“: burek, Maxi Premia smrznuta kineska hrana (zapravo pirinač + povrće + meso), itd. Sve više rešenja za „stavi u mikrotalanu na 7 min“.

    Nemam s kim da kuvam. 😦 Niko neće. Zvao društvo na zajedničko kuvanje kod mene, ne ide. Tako da gledam ovaj lep sajt, zamišljam kako bi to bilo fino, al’ od realizacije mrka kapa, bar za sada.

    Odgovor
    • Pa jedino da organizujemo neko blogo-zakuvavanje 🙂
      Iskreno, za mene je kuvanje opustanje, kreativni proces (sa izuzetno „opipljivom“ instant gratifikacijom) i moze da bude i na brzaka, nije to problem, ali nikada plastika! Nikada iz kese, pre-made, sta cu… hedonizam je opaka religija, i tako nesto je strogo zabranjeno! 😀
      Uglavnom, Miso, ne brini, sledeci cook-fest… racunaj na poziv 🙂

      Odgovor
      • Kako je prošla slava? Vredna domaćica neka se odmori, a cook-fest za nas hedoniste… uh, računajte na mene, donosim ‘talijansko vino i sve drugo što treba! 😉

  7. Slava prosla… slavno 🙂
    Islikala sam djakonije, samo jos da sednem da otkucam recepte… pa ce vam sve biti jasno 🙂
    A za talijansko vino… bas si me nasao, ostadoh bez reci… jos ako spomenes prosek, biraj sta da pravim!

    Odgovor
    • Draga Gemina, tek da znaš, mi mladi hedonisti smo ozbiljni. Dobro vino + šta god još da treba — stiže sa mnom. 😉

      (Linkovao sam te na svom blogu)

      Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: